12-01-2019

Een veelgevraagde kwestie: hoe bepaal ik de voor ons ideale kozijnkeuze? Voorop gesteld dat er eigenlijk geen slechte kozijnkeuze meer is, zijn er wel een paar zaken die u verder kunnen helpen bij het bepalen van uw keuze. Eerst maar de meest voorkomende kozijnsoorten op een rijtje:

  • Hout
  • Kunststof
  • Aluminium

De wedervraag die we meestal stellen zijn de selectiewaarden waarop u uw keuze wilt bepalen, want aan de hand van uw wensen en eisen kunnen we het beste advies geven. Hieronder een uiteenzetting van de meest voorkomende waarden, zodat u deze ook voor uzelf kunt bepalen. Wat is het belangrijkste en wat minder voor u?

Toepassing

Stel u heeft in uw plannen bijzonder grote raampartijen, dan adviseren we bij Van der Vliet om aluminium kozijnen te nemen. Heeft u bijvoorbeeld een woning dicht aan de kust, dan adviseren we kunststof kozijnen.

Architectuur

De architectonische stijl van uw woning kan ook bepalend zijn bij de kozijnkeuze. Aluminium kozijnen kunnen bijvoorbeeld mooi slank worden gehouden. Kunststof kozijnen zijn ook verkrijgbaar in steeds betere houtimitaties en houten kozijnen blijven hun authentieke uitstraling en waarde behouden bij een jaren-30 woning.

Isolatiewaarde

Hout isoleert het beste van de 3. Hoewel ook kunststof en aluminium steeds dichter in de buurt komen. Bij aluminium wordt tegenwoordig met een houten of kunststof kern gewerkt, waardoor ook daar de isolatiewaarde veel beter is.

Budget

Houten en kunststof kozijnen zijn goedkoper in aanschaf dan aluminium kozijnen. Belangrijk daarbij is weer om ook het onderhoud op termijn hierin mee te nemen. Hout vraagt om regelmatiger onderhoud, dat ook weer extra kosten op termijn met zich meebrengt.

Onderhoud

Hout heeft het meeste onderhoud. Kunststof en aluminium kozijnen hoeven niet meer geschuurd of gelakt te worden. Aluminium en kunststof kozijnen hoeven buiten af en toe een keer een schoonmaakbeurt, verder niet onderhouden te worden. Met de moderne spuittechnieken zijn de kozijnen ook op den duur nog kleurecht.

Het beste advies

Blijft het natuurlijk nog altijd een overweging die u het liefste maakt op basis van een goed advies van de vakman. Bij Van der Vliet helpen we u graag met uw optimale keuze en we laten u ook graag de verschillende mogelijkheden aan de hand van voordelen zien. Van harte welkom!

Terug naar overzicht