21-01-2021

Zeker in het najaar, als het winterse weer er aan zit te komen, breekt de tijd van lekkages weer aan. De wind en regen zich weer nadrukkelijk zien en de bladeren vallen weer massaal uit de bomen. Alle aanleiding om de daken goed in de gaten te houden voor wat betreft lekkage-gevoeligheid. En vervelend maar waar: een lekkage ontdek je altijd te laat. Hieronder een aantal tips om lekkages te voorkomen. 


Bouwtip: hoe voorkom je lekkages op je dak?

In november je goot schoon

Lekkages ontstaan veelal door het verstopt raken en overlopen van afwateringskanalen zoals regenpijpen en dakgoten. Medio oktober zorgt de natuur voor veel afgifte van takjes en bladeren. Door de wind en regen komen deze in de dakgoten terecht en zorgen ongemerkt voor blokkades en overstromingen van goten en pijpen. Als je in november standaard de dakgoten schoonveegt of laat vegen, dan heb je minimaal de helft van het probleem op overstroming en daarmee lekkages al teniet gedaan.

Platdak gevoeliger voor lekkage

Een platdak is nog gevoeliger voor lekkage dan een schuin dak. Dat komt omdat het water op een plat dak blijft staan in plaats van dat het automatisch wordt afgevoerd. Bedenk daarbij dat je met een dakkapel op een schuin dak ook een stukje plat dak op je woning hebt en daarmee dus ook in de gevarenzone voor lekkages verkeert. Regelmatig controleren en schoonhouden voorkomt problemen.

Tegelbladvanger de oplossing voor rieten kap in combinatie met plat dak

Bij een rieten kap op een woning of boerderij-woning zie je vaak een combinatie met een plat dak. Bij deze combinatie is het absoluut raadzaam om een zogenaamde tegelbladvanger te plaatsen. Deze houdt het blad en eventueel stukjes riet tegen en laat toch voldoende water door voor een goede waterafvoer van het plat dak naar de afvoerpijp naar beneden. Vergeet niet dat ook een tegelbladvanger regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt/geleegd moet worden.
Veel droge jaren woonplezier gewenst!